Aveți întrebare? Sună acum!! +40771327224

Blog

Cum recunoşti ochelarii de protecţie?

Alegerea echipamentului de protecţie potrivit este întotdeauna o provocare, însă nu trebuie să citeşti manuale întregi sau să ceri părerea experţilor ca să afli cea mai eficientă soluţie pentru siguranţa la locul de muncă!

Citeşte în continuare şi vei afla tot ce trebuie să ştii despre protecţia la nivelul ochilor, în speţă ochelarii de protecţie şi cum să alegi modelul potrivit pentru tine.

 

     

LentilaMarea majoritate a ochelarilor de protecţie au lentilă sau lentile din policarbonat – o lentilă mai rezistentă decât sticla, în ce priveşte impactul şi este disponibilă cu sau fără dioptrii.


De cele mai multe ori, lentila poate fi tratată anti-zgâriere, anti-aburire şi oferă protecţie la radiaţii UV. Desigur că există şi lentile cu proprietăţi deosebite, precum sticla de sudură, iar acestea se vor folosi numai la aplicaţii speciale şi vor fi marcate corespunzător.


Marcajele  inscripţionate pe lentilă şi conţin logo-ul producatorului (printre care amintim 3M/Univet/MSA etc.) alături de alţi indicatori (norme de protecţie, nivel radiatii UV şi altele).

Trebuie să ţii cont de norma de conformitate a ochelarilor, pentru a şti dacă îţi oferă protecţia necesară pentru activitatea ta.


Norme de protecţie simbolizează tipul de protecţie oferit de ochelari, printre care amintim:

  • EN 166 – specificaţii generale
  • EN 169 – filtre pentru sudură
  • EN 170 – filtre UV (radiaţii solare)
  • EN 171 – filtre IR (lumină infraroşie)
  • EN 172 – filtre pentru strălucire solară, uz industrial

Ramaeste în general mai rezistentă decât o ramă obişnuită de ochelari şi este de cele mai multe ori rezistentă la căldură; ramele sunt proiectate în aşa fel încât să prevină împingerea lentilelor înspre ochi în cazul unui accident. Există anumite modele de ochelari cu rama ce conţine marcaje inscripţionate.


Braţele sunt de două tipuri: fixe şi ajustabile atât în plan orizontal cât şi în plan vertical, sau chiar în ambele variante. Trebuie să ţii cont că braţele ajustabile vor fi mai puţin rezistente în timp decât braţele fixe, chiar dacă permit ajustarea în mod punctual.


Tipuri de ochelari şi utilizările lor:

1.Ochelari de protecţie cu lentile transparente: cu lentile anti-sfărâmare, sunt cel mai des întâlnit tip de protecţie oculară. Acest tip de ochelari oferă doar protecţie frontală şi trebuie ţinut cont de acest lucru;

                                                      

2.Ochelari de protecţie pentru razale soarelui : sunt similari cu ochelarii de protecţie cu lentilă transparentă, singura diferenţă fiind protecţia la razele solare pe care o oferă lentila;

3.Ochelari de protecţie chimicală : au rama durabilă şi proiectată pentru a absorbi impactul, iar protecţia laterală previne pătrunderea unor particule sau lichide în ochii purtătorului;